In het opgespoten zand van de Tweede Maasvlakte zit veel nuttige informatie voor geologen en archeologen. Botjes, fossielen en andere stenen in het Noordzeezand vertellen veel over de geschiedenis.
Met behulp van een ‘beachcleaner’ speurden wetenschappers vrijdag het uitgestrekte strand van de Tweede Maasvlakte af. Een jaar geleden werd dit gedeelte opgespoten en het Havenbedrijf Rotterdam heeft bijgehouden uit welk deel van de Noordzee het zand afkomstig is. Zo weten deskundigen precies waar ze op het uitgestrekte strand naar resten uit het verleden moeten zoeken.
De gevonden fossielen kunnen veel vertellen over welke dieren er elfduizend jaar geleden leefden in het gebied tussen Engeland en Nederland. Door de ijstijd was de Noordzee toen een kale vlakte waar ondere meer mammoeten leefden. Grote botten van deze dieren werden eerder al gevonden in de Noordzee.
Wetenschappers hopen ook resten te vinden van vuursteen, want van deze steensoort maakten de mensen vroeger messen. Voor geïnteresseerden zijn er dit weekend lezingen en workshops over fossielen in het bezoekerscentrum op de Maasvlakte.
Bron: RTV Rijnmond
Zand Tweede Maasvlakte goud waard voor wetenschappers
leestijd: < 1 minuut