Zeehonden die bruinvissen eten - Stichting De Noordzee

In de afgelopen week verschenen er spectaculaire koppen in het nieuws: ‘Zeehonden slachten bruinvissen’, ‘Grijze zeehond schuldig aan dood bruinvissen’ en zeehonden zouden zelfs mogelijk een gevaar voor de mens vormen. Maar… wat is waar? Eten zeehonden inderdaad bruinvissen?
België
Aan de Belgische kust zijn twee dode bruinvissen aangespoeld, met bijtwonden van het mannetje van de grijze zeehond. Dat konden ze aantonen door de tandstructuur van zeehondenschedels en de verwondingen van de dode bruinvissen te vergelijken. Verder onderzoek toonde aan dat de bruinvissen effectief gedood waren door de zeehonden, en dus als echte prooi beschouwd worden. Deze conclusies zijn niet zo vreemd, aangezien een grijze zeehond 350 kilo kan wegen, terwijl een volwassen bruinvis ‘slechts’ rond de 50 kilo weegt. De onderzoekers denken dat het mogelijk gaat om een paar grote grijze zeehonden in de Noordzee die ontdekt hebben dat bruinvisvlees goed te eten is. Het onderzoek is op donderdag 18 oktober door Jan Haelters (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, departement BMM) gepresenteerd tijdens ons bruinvis symposium in Amsterdam en zal binnenkort gepubliceerd worden.

Nederland
In Nederland spoelen er jaarlijks honderden dode bruinvissen aan (zie walvisstrandingen.nl), waarvan een deel verwondingen of beschadigingen heeft. In totaal zijn er zo’n 7 of 8 typen verwondingen aangetroffen. Van alle dode bruinvissen kan 5% mogelijk in verband gebracht worden met zeehonden. Ongeveer 13% van de dood aangespoelde bruinvissen heeft andere typen verwondingen, die onder andere in verband gebracht worden met scheepsschroeven. IMARES en de Universiteit van Utrecht voeren op dit moment onderzoek uit naar de doodsoorzaken van aangespoelde bruinvissen.

Zeehonden en bruinvissen in het nieuws:

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, departement BMM: ‘De grijze zeehond voor het eerst beschreven als predator van de bruinvis’
NOS tv-item: ‘Grijze zeehond schuldig aan dood bruinvissen’
– NOS radio-item: ‘We weten wel dat grijze zeehonden mans zijn’
– Powned: ‘Zeehonden slachten bruinvissen’
Ecomare: ‘Eet zeehond bruinvis?’