Zeenatuur op het filmdoek tijdens het Wildlife Film Festival Rotterdam 27 t/m 30 oktober 2016 - Stichting De Noordzee

Tijdens het WFFR spettert de ‘natte natuur’ geregeld van het filmdoek, met verschillende natuurdocumentaires over de zeenatuur. Voor dit duikje onder water kan je gewoon rustig blijven doorademen en je zwemvliezen thuis laten. 

Wie een voorliefde heeft voor groot waterwild kan zijn hart ophalen bij Giants of the Deep en Killer Wales – Fins of Change. In Giants of the Deep worden bultrugwalvissen gevolgd op de ‘staart’. Duizenden kilometers leggen deze kolossen af om te voeden en te zogen. We horen ‘liefdesballades’ en zien voortreffelijke paringsrituelen en jachtpartijen: extra spectaculair is deze zeereus natuurlijk op groot doek. In Killer Wales – Fins of Change, bindt de orka de strijd aan met de ijsbeer voor een plekje bovenaan de Arctische voedselketen. Klimaatverandering heeft de kaarten opnieuw geschud en voor de orka lijkt dit gunstig uit te pakken – in tegenstelling tot de dieren die aan deze ingenieuze jager ten prooi vallen. 

Wie trek heeft in nog meer actie en sensatie onder water kan naar David Attinborough’s schitterende film The Hunt – Hunger at Sea. In Hunger at Sea volgt David blauwe vinvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, fregatvogels, albatrossen en andere zeedieren in hun zoektocht naar voedsel.  Zoals wij van hem gewend zijn, schuwt David daarbij de ogenschijnlijke wreedheden van de natuur niet. Dit is beslist geen vegetarische aangelegenheid en ook voor de carnivoor onder ons wellicht wat ‘rauw op de maag’ voor de zaterdagochtend, en toch….niet missen!

Als je denkt dat de natuur onder water ’s nachts ‘op stok’ ging, dan heb je het mis. In de nacht duiken er allerlei beesten uit de duistere diepte van de zee op om zich te voeden in de ondiepere, voedselrijke lagen van de zee. The Dark Side of the Ocean is een expeditie in het donker die de (bizarre) wezens verkent die aan deze nachtelijke verticale migratie deelnemen.  

Voor een lichte natuurfilm met een hoog feel good gehalte is er Bonaire Bonanza. Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland maar ook in ecologisch opzicht bijzonder want het eiland zelf is een ‘fossiel rif’!  Marien ecoloog en Harvard professor George D. Buckley vertelt in deze korte documentaire met groot enthousiasme over de riffen van Bonaire. Na deze film ben je fan van het Bonaire rif en haar bonte bewoners! Bonaire Bonanza wordt vertoond samen met The Dark Side of The Ocean.


Iets wat niet in zee hoort maar wel de hoofdrol speelt in deze onderwaterfilm is plastic. Miljoenen tonnen plastic komen elk jaar in de oceaan terecht, via de rivieren, de stranden, de scheepvaart en andere sectoren. In Plastic – The Real Seamonster, voeren onderzoekers ons mee op een wetenschappelijke expeditie naar de bron, de omvang en de oorzaak van dit urgente milieuprobleem. 

Het Wildlife Film Festival Rotterdam vindt plaats van 27 t/m 30 oktober 2016. Kijk op wffr.nl voor meer informatie en tickets.