Zeeuwse stranden lijken schoon, toch veel klein afval - Stichting De Noordzee

Vandaag was de laatste Zeeuwse etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. In totaal is er in vijf dagen tijd 218,5 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden gehaald door 333 vrijwilligers. In vijftien dagen ruimt Stichting De Noordzee met 2.500 vrijwilligers de hele Noordzeekust op. In Zeeland werd er opgeruimd bij Cadzand, Groede, Vlissingen, Domburg en Renesse. De natuurorganisatie organiseert de strandopruimactie deze zomer voor de achtste keer. In 2020 ging de Tour door COVID-19 niet door, dit jaar kon de Tour in aangepaste vorm wel doorgaan. In 2019 werd er in vier dagen nog een recordhoeveelheid van 1.268 kilo van de Zeeuwse stranden gehaald. Op het oog lijken de stranden schoner dan ooit. Toch is er veel klein afval opgeruimd: vooral peuken, vispluis en plastic korrels.

Plastic korrels – BBCT2021 Z3 Vlissingen door Paula Romein (97)
Beeld door: Paula Romein

Dit jaar zijn er tijdens de Zeeuwse etappes opvallend veel plastic korrels aangetroffen, vooral in Vlissingen. “Op veel stranden komen we weleens plastic korrels tegen, maar in Zeeland zagen we ze tijdens vorige tour edities niet in deze grote hoeveelheden.” vertelt Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee. “We gaan onderzoeken waar ze vandaan komen, zodat we deze vervuiling tegen kunnen gaan. Elk stukje afval dat we opruimen komt niet meer in zee terecht, maar het is belangrijker om te voorkomen dit plastic überhaupt in de natuur belandt . Bedrijven die deze korrels produceren, transporteren en gebruiken, hebben een belangrijke rol om lekkage naar het milieu te voorkomen. Deze vervuiling moet stoppen.” Dit soort klein plastic afval is heel schadelijk voor het zeeleven omdat dieren het voor voedsel kunnen aanzien. Bovendien is het bijna onmogelijk de korrels op te ruimen en zijn de kosten daarvan hoog. Machines die het strand schoonmaken laten de korrels en peuken achter in het zand. 

8.020 peuken

De vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze tegenkomen, en hebben daarbij in het bijzonder aandacht voor sigarettenpeuken. Elke peuk wordt apart ingezameld en geteld. In vijf dagen werden er op de Zeeuwse stranden 8.020 sigaretten verzameld. In Renesse werden de meeste peuken gevonden: 3.023 stuks. “Lang niet iedereen weet dat de filter van een sigaret grotendeels bestaat uit plastic en giftige stoffen zoals arseen en pesticiden. Eén peuk kan wel acht liter water vervuilen,” legt Van Galen uit. “Voor een schone en gezonde Noordzee zijn peukenvrije stranden nodig. Het strand is geen asbak.”

Peuken – BBCT2021 Z3 Vlissingen door Stichting De Noordzee
Beeld door: Stichting De Noordzee

Nog 10 dagen opruimen

Na het werk in Zeeland wordt ook de rest van de Noordzeekust schoongemaakt. In totaal komen er ongeveer 2.500 mensen in actie. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee de eindresultaten bekend in Zandvoort. Wie mee wil doen, kan zich nog aanmelden via www.beachcleanuptour.nl.