Zeilteam de Noordzee doet goede zaken - Stichting De Noordzee

Ysbrand Endt en Christa ten Brinke, beide ambassadeurs van Stichting De Noordzee, varen solo de Transat 650. Een solo zeilrace van La Rochelle naar Salvador de Bahia in Brazilië, met als tussenstop Madeira. Ysbrand werd tiende van de 48 deelnemers in de eerste etappe van de mini transat. Zijn levenspartner Christa ten Brinke, die ook meezeilt, is als 29e gefinished.
Ysbrand Endt vertelt:
“Vanmorgen ben ik aangekomen om 5.43 uur NL tijd in Madeira. Ik ben als tiende geëindigd. Gisteren lag ik nog zesde. Ik heb 3 uur verloren vannacht. Ik heb de giek tegen mijn hoofd gehad en ineens lag ik gestrekt en bewusteloos in de kuip. Een paar seconden.” “Dat was op 55 mijl van de finish. Ik was een zeil aan het wisselen. Ik kwam bij en het bloed spoot uit mijn neus. Wond op mijn hoofd. Spinnaker in het water. Het was donker. Ik was aangelijnd en in de kuip. Ik ben er wel van geschrokken.”
“Het waren al snel enorme rode plekken. In de spinnaker, maar ook op het dek, bloed vermengd met zout water. Kledderboel. Ik heb eerst de boot op koers gelegd, de VHF (radio) gepakt en het gemeld bij het begeleidingsschip. Dokter aan de lijn gehad. Die gaf aan dat ik me geen zorgen moest maken.”
Geschrokken
“Ik heb de boel schoongemaakt met het beetje water dat ik nog over had. Ik was een beetje duizelig. Al met al duurde het wel even voordat ik weer op snelheid lag. Het waaide windkracht 4 a 5. Ruwe zee. Je bent toch voorzichtiger en nog geschrokken. Ik heb er een gaasje op gedaan pet erover en die met duct tape aan mijn hoofd vastgeplakt. Klonk goed zei de dokter. Goed om te weten dat ik heel rustig en zakelijk blijf in zo een situatie.”
Lees verder
Auteur: Sebastiaan Verkade