Zoektocht naar een wrak #expeditie #doggersbank - Stichting De Noordzee

Gisteravond toen we het monsternet dat bevestigd was aan de kraan uit het water tilden, troffen we een mooi gevuld monster aan. Het vreemde was dat de watersnelheidsmeter die de hoeveelheid water meet dat door het net trekt, nauwelijks iets had waargenomen. Daarom zijn we direct opnieuw gaan meten, maar nu gewoon achter het schip. Toen we dit keer het monsternet naar boven haalden vonden we allemaal kleine zwarte korrels, waarvan we nog niet zeker zijn wat het is.
Vanochtend hebben we nog snel een controle meting gedaan, maar dit keer zonder de zwarte korrels. Nadat de duikers in de ochtend nogmaals op het zelfde wrak doken (nr. 17976) dit vanwege de bijzondere natuurwaarden, hebben we de rest van de dag gevaren op zoek naar een nieuw mogelijk onbekend wrak.
Tijdens de reis zijn we langs onweer gekomen, dat voor prachtige plaatjes zorgde. Zojuist hebben we heerlijk biefstuk gegeten klaargemaakt door onze top kok Tom die naast kok, aan wal werkt als glazenwasser op grote hoogtes.
Naast het wrakduiken, soorten in kaart brengen, wrakken bestuderen en microplastic monsters nemen is er dus ook tijd om te relaxen. Een enorme plasma tv en de (over de) top film “The A-Team” zorgt op dit moment voor het nodige vermaak onder de expeditieleden. Nu (22:09) zijn we aangekomen op een nieuwe locatie, waar we ons werkzaamheden weer gaan hervatten!
Bekijk het achtergrond verhaal en de andere blogs hier.
Bekijk hier de Expedtie Doggersbank 2012 blogs van alle deelnemers
Nils en Lars
Interview van de dag met: Pim Jonker
Wie is Pim Jonker?
Pim Jonker heeft MTS en hierna HTS certificaten op gehaald. Hij is technisch commercieel adviseur voor Comelit Nederland een fabrikant van intercom systemen. Zijn grote passie is grot en wrak duiken.
Hoe ben je bij Expeditie Doggersbank terecht gekomen?
Ik ben 4 weken geleden benaderd door Pascal van Erp (Expeditie Leider). We zijn vrienden en hebben samen al veel duiken mogen maken, waardoor je weet wat je aan elkaar hebt. We werken samen aan Projectbaseline en zijn verbonden aan de zelfde opleidingsorganisatie.
Wat is jouw rol tijdens de Expeditie?
Ik hou me bezig met het archeologische deel van de expeditie. Dit betekent dat ik de wrakken in kaart breng en zo veel mogelijk informatie van wrakken naar boven haal. Bij bekende wrakken kijken we naar staat van het wrak, en aanvullende en specifieke informatie van de wrakken verzamelen.
Wat maakt het duiken tijdens de expeditie zo bijzonder voor jou?
Je komt op plekken waar bijna geen mens ooit gedoken heeft. Dat komt door de locatie en het feit dat je een goed uitgerust schip nodig hebt. Hier door zijn de wrakken vaak in beter staan en dat geeft een kick.
Wat is het mooiste/meest bijzondere wat je tijdens de Expeditie hebt gezien?
Een wrak van een zeilboot, die was nog niet is geïdentificeerd. We hebben het type kunnen identificeren namelijk een tweemaster met stoomketel, die diende als hulpmotor.
Wat is je doel voor de toekomst?
Ik hoop binnen een paar jaar GUE duikinstructeur te zijn. Dit is het hoogste niveau haalbaar voor duikinstructeurs. Wereldwijd zijn er rond de 100 GUE duikinstructeurs, welke moeten voldoen aan de hoogste eisen in de duikwereld. Daarnaast wil ik mijn techniek blijven verbeteren en door groeien in het grot en wrakduiken.