Zomermonitoring - Stichting De Noordzee

In de maand juli heb ik de afvalmonitoringen op de Noordzeestranden weer gedaan. Stagiaire Barbara ging mee. Wat opviel was dat de stranden verrassend schoon waren vergeleken met de meting in april en januari. Toen was de buit gemiddeld twee volle vuilniszakken per 100 meter, deze keer ‘slechts’ een halve tot een hele zak. De kustgemeentes hebben natuurlijk goed hun best gedaan de stranden schoon te maken voor de zomer.

Hoe komt dit in zee?
De top 5: stukken touw en visnetten, stukjes ondefinieerbaar plastic, ballontouwtjes, dopjes en snoepverpakkingen. Er zaten ook weer wat bijzondere vondsten tussen: een plastic lipje met het opschrift ‘dangerous explosives’ bijvoorbeeld. Waar zou dat lipje op hebben gezeten? Wat voor explosieven dan? Wie werkt hiermee? Hoe komt dit in zee? Waar zijn ze nu? Dit soort vragen gaan dan door me heen. De verhalen achter op het eerste gezicht onbeduidende stukjes afval op het strand intrigeren mij, je zou er een boek over kunnen schrijven. Een andere ‘leuke’ vondst: een tube gezichtsreiniger met Japans opschrift. Van een Japanse ijdele matroos? Per ongeluk tussen het groenafval gekomen en overboord gegaan? Of met de oceaanstromingen meegedreven en uiteindelijk op ons Noordzeestrand beland? Dat laatste zou best eens kunnen, de tube heeft lang in het water gelegen want heeft sporen van flinke zeepokken.

Wattenstaafjes
Op het strand in Zeeland lagen opvallend veel wattenstaafjes deze keer. Mijn verklaring hiervoor is dat mensen deze door het toilet spoelen en ze via riooloverstorten in zee  komen. Er is namelijk behoorlijk hevige regenval geweest de afgelopen weken waardoor de rioleringen in Europa overbelast zijn geweest. Wanneer dit gebeurt is er een overstort van gemengd rioolwater en regenwater in zee. De oplossingen: wattenstaafjes in de prullenbak! Of beter nog, uit de handel halen die roze, blauwe en witte plastic stokjes en alleen de houten wattenstaafjes verkopen. Toch maar eens bij winkelketens als de Albert Heijn en Kruidvat aankloppen, kijken of ze hier aan mee willen werken. Nog beter: geen riooloverstorten meer de zee in. In Nederland zijn we daar op twee overstorten na goed mee op weg.

Ervaring van Barbara
Stagiaire Barbara ging deze maand twee keer mee: “Deze monitoringen waren voor mij een goed moment om te leren hoe het in zijn werk gaat en wat ervaring op te doen met het monitoren. Ik organiseer de dagelijkse afvaltellingen tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour, dus dan is het belangrijk dat ik weet wat er moet gebeuren! Al snel raak je getraind in het spotten van afval; felle kleuren helpen hier goed bij. Soms zijn zakken bijna helemaal bedolven onder het zand, waardoor je ze makkelijk mist. Ook stond ik er tijdens de afvaltelling voor het eerst bij stil dat de touwen en netten, die ik vroeger zo mooi vond op het strand, eigenlijk gewoon afval zijn. Wat ik heel leuk vond tijdens de telling, is dat je ook biologische vondsten doet. Zo zag ik een kluwen wulkeneieren aan voor plastic en Merijn vond eiercapsules van een hondshaai.”

Auteur: Merijn Hougee