Zweden's grootste importeurs en exporteurs gaan rederijen beoordelen op milieuprestatie - Stichting De Noordzee

Vanmorgen kondigden de initiatiefnemers van het Zweedse ‘Clean Shipping Project’ op een persconferentie in Gotenborg een nieuw tijdperk aan in de scheepvaartwereld: twaalf van Zweden’s grootste importeurs en exporteurs (zoals Ericson, H&M en Volvo) vragen ‘s werelds grootste rederijen hun milieuprestaties te rapporteren. De deadline voor het aanleveren van data is 31 augustus en zal worden gebruikt door de ladingeigenaren om rederijen te scoren in een index zodat zij de schoonste keuze kunnen maken voor vervoer van producten over zee.
Deze aanpak past bij een moderne bedrijfsvoering in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
De vraag voor schonere scheepvaart kan een belangrijke bijdrage leveren om de milieuproblemen in de scheepvaart versneld aan te pakken en kan innovaties in de sector stimuleren. Milieuvriendelijke reders krijgen bovendien een competitief voordeel in de markt.
Stichting De Noordzee werkt samen met het Zweedse project en we werken er hard aan het netwerk van importeurs en exporteurs uit te breiden met andere grote Europese bedrijven. Ook Nederlandse bedrijven hebben al interesse getoond.