Zwemmen er bruinvissen onder de Oosterscheldekering door? - Stichting De Noordzee

Vorige week was het zo ver: samen met andere vrijwilligers van Stichting Rugvin heb ik C-Pods (een soort hydrofoons) opgehangen aan de binnenkant en de buitenkant van de Oosterscheldekering. Het doel is om te onderzoeken of bruinvissen onder de kering doorzwemmen of niet.
37 bruinvissen, worden dit er meer of minder?
De laatste jaren is het duidelijk geworden dat er bruinvissen rondzwemmen in de Oosterschelde. In een telling op 19 september waar ik aan deelnam bleek dat er minimaal 37 dieren rondzwemmen. Maar eigenlijk weten we niet of dat er meer of minder worden, of ze onder de kering doorzwemmen of dat ze ‘gevangen’ zitten nadat ze per ongeluk er onderdoor zwemmen. Deze vragen kunnen alleen beantwoord worden door te onderzoeken of ze onder de kering doorzwemmen én regelmatig een telling uit te voeren.
Rijskwaterstaat helpt mee met het plaatsen van de C-Pods
Vandaar dat we op vrijdag 18 december het ruime sop kozen om de C-Pods op te hangen. Dankzij de gastvrijheid van Rijkswaterstaat konden we mee op één van hun schepen en hielp de bemanning mee om de C-Pods aan een drietal boeien vast te maken.
Omroep Zeeland ging met ons mee aan boord en heeft er een klein nieuwsitem van gemaakt. Die staat in de link onder dit artikel.
C-Pods registreren alle voorbij zwemmende bruinvissen
De C-Pods zijn uitgerust met opname apparatuur die elke bruinvis die voorbij zwemt registreert. Als een bruinvis voorbij zwemt bij één C-Pod aan de ene kant van de kering, en kort daarop een bruinvis aan de andere kant van de kering dan is er grote kans dat dat hetzelfde dier is. Helemaal zeker weten doen we dat niet, maar het is hiermee wel aannemelijker te maken.
In januari halen we de C-Pods weer uit het water en gaan de data analyseren. Ik ben benieuwd wat dat oplevert!
Stichting De Noordzee zet zich actief in voor de bescherming van de bruinvis
In de winter van 2008 en 2009 spoelden er op de Nederlandse kust maar liefst 167 bruinvissen aan. Een gevaar voor de bruinvis is verstrikking en verdrinking in bepaalde typen visnetten. Ondanks dat bruinvissen op de lijst van beschermde diersoorten staan, worden ze nog steeds bedreigd. Daarom zetten wij er ons actief voor in voor:
– Uitgebreid onderzoek naar de omvang van de bruinvispopulatie
– Onderzoek naar de oorzaken van de strandingen
– Effectieve beschermingsmaatregelen voor de bescherming van de bruinvis