“Zwervend Langs Zee” Eerste resultaten afvaltellingen stranden bekend - Stichting De Noordzee

De eerste monitoringsresultaten afkomstig van het project Zwervend Langs Zee zijn bekend. Over een afstand van één kilometer Noordzeestrand werden in negen verschillende kustgemeenten duizenden afvalitems gevonden. Chips, snoep- en ijsverpakkingen, planken, balken en resthout waren de meest voorkomende afvalsoorten. De resultaten worden verwerkt in een top 4 van afvalitems en deze worden op posters langs de deelnemende stranden zichtbaar gemaakt aan het publiek.

Zwervend Langs Zee is een initiatief van KIMO, Rijkswaterstaat Noordzee, Stichting De Noordzee en de gemeenten Ameland, Den Helder, Zijpe, Zandvoort, Velsen, Noordwijk, Bergen, Katwijk en Den Haag. Het doel van het project is het verminderen van zwerfafval op stranden en in zee. Om dit te bereiken wordt afval gemonitord en vinden opruimacties plaats op stranden.
De deelnemende partijen vinden het zeer belangrijk dat er meer aandacht komt voor afval op de Noordzeestranden. Met name plastic levert veel schade op aan de natuur. Dieren zoals vogels, zeehonden en vissen eten plastic of raken verstrikt in het afval. Daarnaast hebben gemeenten te maken met hoge opruimkosten en levert afval op stranden veel ergernis op bij de bezoekers.
Samen met strandbezoekers willen we een schoner strand realiseren, vandaar de slogan ‘ Vele handen maken schone stranden!’. Bij verschillende strandpaviljoens die aan deze actie meedoen hangen vlaggen en posters van Zwervend Langs Zee.
Meer informatie is te vinden op de website www.zwervendlangszee.nl
Contactpersoon: de heer Veerman tel. 0251 263838