'Zwervend langs zee': weg met zwerfafval op het strand - Stichting De Noordzee

Op donderdag 7 mei is het project ‘Zwervend langs Zee’ gestart op het strand van Petten. Stichting De Noordzee wil samen met Rijkswaterstaat, KIMO Nederland en België en negen kustgemeenten het afval op stranden, dat wordt achtergelaten door bezoekers, terugdringen.
De kustgemeenten die ook meedoen zijn: Zijpe, Ameland, Bergen, Den Haag, Den Helder, Katwijk, Noordwijk, Velsen en Zandvoort.
Dagelijkse hoeveelheid afval
De afgelopen jaren neemt zwerfafval op de Nederlandse stranden toe. De strandbezoeker moet zich bewust worden van de hoeveelheden dagelijks achtergelaten afval en de gevolgen voor het milieu hiervan. En dat het afval in de afvalbak gegooid moet worden. Want vele handen maken schone stranden.
Gedurende het badseizoen wordt badgasten laten zien hoeveel en wat voor afval op de stranden wordt achtergelaten. Zo is er een ‘clean team’ ontwikkeld door Stichting De Noordzee dat op mooie dagen op ludieke wijze zwerfafval onder de aandacht van de badgasten brengt.

Inzicht verkrijgen

Om inzicht te hebben in hoeveel en wat voor afval op de stranden achterblijft, wordt een aantal dagen per maand een kilometerstrook strand apart schoon gemaakt. Het afval wordt gesorteerd. Op deze manier wordt duidelijk welke items het meeste achterblijven. Het afval wordt later op de gebruikelijke manier vernietigd door de afvalcentrale.